Cielęcina pieczona z rozmarynem w sosie cumberland

2021-03-29
Cielęcina pieczona z rozmarynem w sosie cumberland
Autor: Shutterstock Pieczona cielęcina to bardzo wykwintne delikatne danie, idealne na odświętny obiad
łatwy
20 min
4

Cielęcina pieczona to doskonały pomysł na danie na świąteczny, np. wielkanocny obiad. Cielęcina upieczona z dodatkiem przyprawy ziołowej i świeżego rozmarynu świetnie smakuje z ostrym sosem cumberland

ZOBACZ TEŻ: Cielęcina - jakie ma właściwości odżywcze?

SKŁADNIKI

  • 1 kg udźca cielęcego
  • gotowa przyprawa do cielęciny lub szynki,
  • świeży rozmaryn
  •  
  • sos cumberland
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-5 łyżek galaretki porzeczkowej
  • 100 g chrzanu
  • 75g masła
  • 75 ml wina słodkiego
  • cukier
  • łyżka musztardy miodowej,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cielęcinę natrzyj gotową przyprawą, dokładnie posmaruj masłem. Odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin
  • Następnie piecz ją 1,5 godz. w temp. 175°C.
  • Do chrzanu dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce.
  • Pieczone mięso podawaj z sosem - doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno