Pasztet z wątróbek gęsich - doskonały przepis!
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Przepis na szybki i smaczny pasztet z wątróbek gęsich. Przyrządzony z cebulą i grzybami, puszysty pasztet gęsi będzie smacznym smarowidłem do świeżego pieczywa. Sprawdź, jak zrobić domowy pasztet z gęsich podrobów.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet strasburski z wątróbek gęsich, Pasztet w wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbki bez pieczenia.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.
SKŁADNIKI
- 2 gęsie wątróbki
- 1 dag suszonych grzybów
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 6 dag cebuli
- 3 dag smalcu
- 10 dag masła
- gałka muszkatołowa
- mielony imbir
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyć, zalać wodą, a gdy zmiękną, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem mleka.
- Grzyby wyjąć a wywar odparować, aby pozostały 3 łyżki płynu.
- Cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na smalcu.
- Do miękkiej cebuli dodać umyte i oczyszczone, pokrojone wątróbki i dusić 10 minut.
- Wątróbkę z cebulę zmiksować lub przepuść przez maszynkę (3 razy).
- Dodać wywar grzybowy, wymieszać, przyprawić i utrzeć z masłem na krem. Pasztet z gęsich wątróbek gotowy!