Pasztet cielęcy z sosem ravigote
2021-03-29
średni
60 min
4
Polecamy przepis na pasztet cielęcy z francuskim kwaśnym sosem ravigote. Sprawdź, jak upiec smaczny pasztet ze zmielonej cielęciny i szynki oraz przyrządzić klasyczny sos ravigote. To połączenie jest wyjątkowo smakowite i wykwintne. Warto serwować je na specjalne okazje, by zachwycić gości.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika, Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonej szynki
- 100 g mielonej cielęciny
- 2 jajka surowe
- 2 jajka na twardo
- 1 łyżka żurawiny
- 3 korniszony
- 1 cebula
- Jogurt naturalny
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki oleju parafinowego
- Sól
- Pieprz czarny
- Świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pasztet: Jaja rozbić jak na omlet, wymieszać je ze zmieloną żurawiną, solą i pieprzem. Dodać mieloną szynkę i cielęcinę i wszystko razem dobrze wymieszać.
- Formę na keks posmarować nasączonym kroplą oliwy ręcznikiem papierowym i posypać mąką. Nałożyć masę.
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 160 st. C. Przygotowane mięso wstawić na 60-90 minut do piekarnika.
- Pasztet podawać na zimno z sosem ravigote.
- Sos ravigote: Jajo na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet ziół zmiksować, następnie przełożyć do miseczki. Do mieszanki dodać dwa jogurty niezawierające tłuszczu, połowę łyżeczki musztardy i szczyptę soli. Następnie dodać 2 łyżeczki oleju parafinowego, posolić i dodać pieprzu. Sos podgrzać, zanurzając miseczkę w innym naczyniu wypełnionym wrząca wodą.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu