Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia [przepis]
To danie dla zdeklarowanych miłośników wątróbek. Najpierw mamy smażone wątróbki, które można podawać z chlebem. Jeśli coś zostanie - przecieramy i schładzamy, uzyskując pasztet bez pieczenia. Sprawdź, jak zrobić pyszny pasztet z wątróbki z drobiowej. Warto zauważyć, że ta sprawdzona receptura, doskonale sprawdzi się również podczas świąt.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z wątróbek: Pasztet strasburski z wątróbek gęsich, Pasztet z wątróbek drobiowych orazPasztet z wątróbki bez pieczenia.
Masę wątróbkową możesz też upiec (ok. 1 godz. w 180 stopniach), ale wtedy warto dodać do niej bułkę namoczoną w mleku lub kaszę mannę.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.
SKŁADNIKI
- ok. 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 2 duże cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- duże, kwaskowate jabłko
- smalec gęsi lub olej z orzeszków ziemnych (albo inny, który "lubi" wysokie temperatury i się nie przypala)
- odrobina mąki
- przyprawy: 4-5 łyżek majeranku, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki umyj, usuń błony i tłuszcz, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz mąką i wrzuć na rozgrzany tłuszcz (nie smaż długo, wątróbki muszą się tylko ściąć).
- Dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i drobno pokrojone jabłko. Dolej odrobinę wody (żeby się nie przypalało) i duś pod przykryciem.
- Gdy wątróbki będą dobre, dodaj majeranek, posól i popieprz. Odstaw.
- Gdy potrawa trochę przestygnie, zmiel ją malakserem (ale zwykły blender też da radę), dodatkowo możesz przetrzeć przez sito - pasztet będzie bardziej gładki.
- Przełóż go do miseczki, przykryj i wstaw do lodówki na dolną półkę (tam gdzie jest najchłodniej). Smarowidło powinno okrzepnąć - podawaj je z białym pieczywem i ogórkiem konserwowym.