Kutia: kwintesencja świąt

Kutia: kwintesencja świąt

Autor Zdjęcia: Karolina Wrona

Kutia - przepis na bożonarodzeniowy przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kutia to słodka potrawa wigilijna z ziaren pszenicy, maku, migdałów i rodzynek. Jest jedną z 12 potraw wigilijnych. Jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Jak ją zrobić?

Składniki

  • opakowanie masy makowej
  • 10 dag bakalii
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 30 dag pszenicy
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pszenicę myjemy, moczymy przez noc, gotujemy do miękkości, osączamy i studzimy. Pszenica powinna być sypka.

  • Do pszenicy dodajemy mak.

  • Susz sparzamy wrzątkiem.

  • Śliwki i morele kroimy w kostkę.

  • Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.