Kwas jabłkowy: zapomniany napój

2021-03-29
Jabłka
Autor: thinkstockphotos.com Z jabłek można przygotować wiele pysznych przetworów domowych, także kwasy - orzeźwiające napoje.
łatwy
40 min
4

Do łask wracają domowe napoje, w tym kwasy owocowe. Te orzeźwiające, lekko kwaskowate napoje z fermentowanych owoców doskonale gaszą pragnienie i są źródłem wartościowych witamin i mikroelementów. Kiedyś przygotowywała je każda gospodyni. Dzisiaj nieco zapomniane, wracają do łask, jako zdrowe zamienniki wysokosłodzonych napoi sklepowych.

Na kwasy jabłkowe najlepiej nadają się wczesne odmiany jabłek.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wczesnych, słodkich jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 70-80 dag cukru
  • 2-3 dag drożdży
  • 10 litrów wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić dość drobno lub rozdrobnić w malakserze dużego naczynia szklanego lub kamiennego włożyć jabłka.
  • Dodać umyte rodzynki i cukier. Zalać gotowaną ciepłą wodą.
  • Do ochłodzonego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem. Pozostawić do sfermentowania w ciepłym miejscu.
  • Następnie przecedzić przez gazę, nalać do butelek, szczelnie zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej. Po upływie 3+4 dni kwas jest gotowy do picia.