Banany i kasza gryczana - jak z tego przyrządzić pyszne błyskawiczne śniadanie?

Banany i kasza gryczana - jak z tego przyrządzić pyszne błyskawiczne śniadanie?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do kaszy gryczanej z bananami można dodać suszone owoce i orzechy 

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kasza gryczana i banany? Dziwnie brzmi? To smaczna i zdrowa propozycja dania na śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 2 torebki białej kaszy gryczanej

  • 4 banany

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wlewamy wodę do garnka, solimy ją niewielką ilością soli himalajskiej lub morskiej i gotujemy.

  • W tym samym czasie blendujemy pokrojone na kawałki banany .

  • Do gotującej się wody wsypujemy ziarna kaszy z dwóch torebek (a torebki wyrzucamy).

  • Gotujemy około 15-20 minut pod przykryciem. Następnie wylewamy zawartość garnka do durszlaka i chłodzimy ją strumieniem zimnej wody. Nakładamy porcje kaszy na talerze, dodajemy do nich mus bananowy i mieszamy.

Potrawa, którą proponujemy, sprawdzi się zarówno jako śniadanie (zwłaszcza pierwsze, jedzone w domu), obiad czy deser, jak i jako kolacja. Oba wykorzystane składniki są bardzo zdrowe.

Ocena: 0