Rewelacyjne babeczki kukurydziane nadziewane parówkami

Rewelacyjne babeczki kukurydziane nadziewane parówkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste babeczki z mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej nadziewane parówkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Babeczki kukurydziane z parówkami to pyszne muffinki dla dzieci i dorosłych. Można je zjeść jeszcze ciepłe, można zabrać do szkoły lub pracy. Wybierajcie parówki dobrej jakości z czystego mięsa. 

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 1/4 szklanki mleka

  • 2 jajka rozmiar L

  • 1/4 szklanki oleju roślinnego

  • 3 łyżki masła, miękkiego

  • 8 parówek dobrej jakości, pociętych na 4 części każda

  • oraz forma do muffinek z 12 dołkami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremkę do muffinów posmarować olejem.

  • W dużym naczyniu wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia.

  • W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko, jajka, olej i masło.

  • Dodać sypkie produkty i dobrze zmiksować.

  • Foremkę do muffinów napełnić do połowy wysokości ciastem, do każdej foremki włożyć po kawałku parówki. W ten sposób powstanie pierwszych 12 babeczek.

  • Wstawić do piekarnika i piec 12 minut lub do chwili, gdy babeczki wyrosną i zrumienią się.

  • Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby przestygły i dopiero wtedy wyjąć z foremek. Ponownie napełnić foremki ciastem, dodać po kawałku parówki i wstawić do piekarnika.

  • Podawać z keczupem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3