Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Muffinki marchewkowe to zdrowa i smaczna przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Małe babeczki na słodko, słono lub wytrawne. Sposobów na muffiny jest wiele. A te smakowite małe ciasteczka to idealna przekąska lub deser na wiosenne przyjęcie organizowane w plenerze. Oto przepis na pyszne i zdrowe muffiny z tartą marchewką

Składniki

  • 4 średnie marchewki

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • przyprawa w proszku do piernika

  • 3/4 szklanki oleju roślinnego

  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze

  • 1 szklanka brązowego cukru

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub paczka cukru wanilinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami i cukrem waniliowym.

  • W drugiej, większej misce wymieszać mikserem: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę.

  • Następnie wymieszać to łyżką z przygotowaną sypką mieszanką.

  • Gotową masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty) w temperaturze 180°C.

  • Gotowe można oprószyć cukrem pudrem.

Ocena: 4,5