Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis
2023-11-15
trudny
90 min
4
Tradycyjny polski miodownik to doskonałe ciasto, które choć kojarzy nam się ze świętami, można upiec również w dzień powszedni. Przepis na miodownik nie należy do najprostszych, ale jego wspaniały smak wart jest poświęconego czasu. Wypróbuj sprawdzoną recepturę!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- ½ kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- Krem:
- 700 ml mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- ½ szklanki cukru
- 1 kostka margaryny lub masła
- Polewa:
- 3 łyżki ciemnego kakao
- ½ szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- ½ kostki masła
- Dodatkowo:
- słoik konfitury śliwkowej
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu). Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta.
- W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie.
- Rozpocznij miksowanie margaryny Palma z Murzynkiem i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy. Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem.
- Wystudzone blaty ciasta smaruj konfiturą ze śliwek i przekładaj kremem.
- Aby przygotować polewę, zagotuj wodę z cukrem, kakao i roztopioną margaryną Palma z Murzynkiem. Gęstą polewą udekoruj wierzch miodownika i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem