Genialne mielone z kurzych serduszek i udka kurczaka: oszczędny przepis na soczyste kotlety

Genialne mielone z kurzych serduszek i udka kurczaka: oszczędny przepis na soczyste kotlety
Autor: Shutterstock Soczyste mielone drobiowe w sosie śmietanowym, które smakują obłędnie
łatwy
30 min
4

Genialne mielone z kurzych serduszek i filetu z udek kurczaka zachwycają smakiem. Jeśli nie wyrzuciliście starej maszynki do mielenia mięsa to wygraliście. Zarówno mięso serduszek, jak i z udek, jest ciemniejsze i dlatego kotlety smakują przygotowane z mięsa czerwonego. Mielonych z serduszek i udek nie trzeba gryźć, one po prostu rozpływają się w ustach. 

Super przepisy na mielone. Polecam!

Niebywale soczyste kotlety mielone z kaszą manną: sprytny przepis ze stołówki szkolnej

Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety

Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w artykule Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego

SKŁADNIKI

  • 600 g kurzych serduszek
  • 400 g filetu z udek kurczaka, bez skóry i kości
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z udek kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Filet, serduszka oraz cebulę  przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.  Wymieszać na jednolitą masę. 
  • Z masy mięsnej formować owalne kotlety.
  • Kotlety na rozgrzanym oleju zrumienić z obu stron. 
  • Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
  • Śmietanę wymieszać z wodą, koncentratem pomidorowym i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Kotlety zalać mieszaniną śmietany. 
  • Naczynie przykryć pokrywką lub okryć szczelnie folią aluminiową.
  • Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. 
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej