Czy maliny służą zdrowiu?
Maliny są wartościowe w każdej postaci - świeże, suszone i mrożone. To najsmaczniejszy lek na przeziębienie i najmniej kaloryczny deser w jednym. Sprawdź, w jaki sposób maliny wspomagają zdrowie.
Spis treści
- Maliny - właściwości zdrowotne
- Świeże maliny: jak je przechowywać i myć?
- Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
- Jak zamrozić maliny na zimę?
- Właściwości malin
Maliny - właściwości zdrowotne
Zajadając się malinami dostarczasz sobie witamin C, E, B1, B2, B6 i K , wzmacniasz układ odpornościowy i zaopatrujesz się w potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.
Zawarty w tych owocach kwas elagowy zapobiega rozwojowi raka wątroby, przełyku i płuc. Maliny są też naturalnym lekarstwem na jesienne infekcje. Zawarte w nich olejki eteryczne i salicylany działają jak aspiryna - napotnie, rozgrzewająco, przeciwzapalnie. Pomagają też obniżyć gorączkę oraz mają łagodne działanie przeciwbólowe.
Warto wiedzieć, że owoce te są również sojusznikiem fantastycznej formy i urody. Nawet te najsłodsze można jeść bez obawy, że się przytyje. 100 g malin to tylko 47 kcal i mnóstwo błonnika, usprawniającego przemianę materii.