Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem

Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne danie makaronowe dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zniewalający makaron zapiekany z boczkiem i porem to pyszne i niezwykle treściwe danie dla całej rodziny. 

Składniki

  • 500 g makaronu np. muszelek lub krótkich rurek lub kolanek

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 400 g boczku wędzonego

  • 3 pomidory

  • 400 g śmietany 18%

  • 200 g śmietany 36%

  • 6 jajek

  • 100 g sera typu emmentaler

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Pora oczyścić, umyć i pokroić na talarki. Obrać cebulę i pokroić w kostkę.

  • Na patelni rozgrzać olej i usmażyć por oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem.

  • Odcedzić makaron, przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać.

  • Boczek pokroić w grubą kostkę.

  • Pomidory umyć i pokroić.

  • Jajka wymieszać ze szczyptą soli, dodać oba rodzaje śmietany i wymieszać na jednorodną masę.

  • W brytfannie o wymiarach 25x30 cm ułożyć na dnie połowę makaronu, na nim smażone pory z cebulą, na tym boczek, polać połową mieszaniny jajek i śmietany. Teraz pora na warstwę pomidorów.

  • Następnie wyłożyć pozostały makaron, na nim boczek, pozostałe pory i cebulę. Polać mieszaniną jajek i śmietany.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C, z termoobiegiem wystarczy 150°C, przez 35-40 minut.

  • Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7