Smakowity makaron z białą kiełbasą, brokułami i pomidorami

Smakowity makaron z białą kiełbasą, brokułami i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne i niedrogie danie dla każdego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowity makaron z białą kiełbasą, brokułami i pomidorami to świetny pomysł na posiłek dla zapracowanych. Warto skorzystać z promocji na surową białą kiełbasę i trochę poeksperymentować. Gotowy farsz z surowej białej kiełbasy, doskonale przyprawiony, zastępuje tu tradycyjne klopsiki. Naszym zdaniem jednak nie traci, ale zyskuje na smaku. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie. 

Składniki

  • 500 g makaronu, typu krótkie rurki lub penne

  • 9 pomidorków

  • 1 garść liści bazylii

  • 1 kolba kukurydzy, gotowanej

  • 300 g brokuła świeżego lub mrożonego

  • 350 g białej kiełbasy surowej

  • 1 cebulka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od zagotowania wody na makaron i do blanszowania brokuła.

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, czyli na 1 minutę krócej niż zaleca producent makaronu.

  • W międzyczasie umyj pomidorki, pokrój je na połówki. Umyj bazylię, osusz, pokrój w cienkie paski.

  • Umyj brokuła, podziel na różyczki i blanszuj we wrzącej osolonej wodzie przez 5-7 minut. Brokuła mrożonego należy blanszować krócej, przez 4-6 minut. Odsącz, zahartuj w zimnej wodzie i ponownie odsącz.

  • Cebulę i czosnek pokrój drobno. Odetnij ziarna z kolby kukurydzy. 

  • Z kiełbasy zdejmij skórę i podziel farsz na kawałki wielkości kęsa. 

  • Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj kiełbasę i smaż do zrumienienia. Dodaj czosnek i cebulę, smaż wszystko przez kolejne 2-4 minuty.

  • Dodaj pomidory, brokuły, kukurydzę, bazylię i odsączony makaron. Smaż jeszcze 2-4 minuty, dopraw solą i pieprzem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5