Makaron - jak kupować i przechowywać?

Makaron - jak kupować i przechowywać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaron to źródło węglowodanów, a przygotowany z ziarna z pełnego przemiału - także cennego błonnika.

Makaron powinniśmy jadać codziennie. Dietetycy zalecają, by jeść mniej białka i nasyconych tłuszczów zwierzęcych, a więcej węglowodanów i błonnika. Makaron spełnia te zalecenia. Trzeba tylko wiedzieć, jak znaleźć w sklepie dobry makaron i jak go przechowywać.

Najpierw należy dokładnie obejrzeć makaron. Dobry surowy makaron nie jest blady. Powinien mieć kolor żółty, kremowy, lekko bursztynowy – bez białych plamek i szklistą powierzchnię. Jeśli łatwo się kruszy i w opakowaniu jest dużo drobnych, połamanych kawałków, to oznaka, że nie jest świeży. Makaron dobrej jakości jest zwarty, bez pęknięć i szczelin.

 

Najsmaczniejszy jest makaron przygotowany tuż przed jedzeniem. Nie warto robić go na zapas. Jeśli jednak chcemy przechować:

  • Ugotowany makaron - koniecznie należy włożyć go do lodówki w szczelnie zamykanym pojemniku. Będzie się nadawał do spożycia przez 3-5 dni (aby się nie sklejał, można dodać 1-2 łyżeczki oleju na 500 g ugotowanego makaronu);

  • Surowy domowy makaron - można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku nawet kilka miesięcy. Uwaga! Makaron musi być bardzo dobrze wysuszony;

  • Suchy makaron -  należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu maksymalnie przez rok;

  • Do zamrażania -  nadają się tylko te gatunki makaronu, które są przeznaczone do zapiekania, np. lasagne. Uwaga! Nie należy ich rozmrażać, lecz od razu wrzucić do wrzątku.

Dobrze ugotowany makaron musi być lekko twardawy. Włosi spopularyzowali określenie al dente, czyli na ząb. Oznacza to, że makaron  powinien rozpadać się w ustach dopiero pod wpływem gryzienia. Dlatego tak ważny jest odpowiedni sposób gotowania. Trzeba przygotować garnek z dużą ilością wody. Wtedy nie musimy dolewać oliwy - makaron na pewno się nie sklei. Można go w trakcie gotowania kilka razy przemieszać, by nie przywarł do dna.

Litr wrzątku wystarczy na około 100 g suchego makaronu (najlepiej odmierzyć kubek na osobę, czyli około 50 g). Do ciasta makaronowego nie dodaje się soli, dlatego należy go gotować w dobrze posolonym wrzątku. Czas gotowania zależy od  rodzaju i kształtu makaronu – zawsze jest podany na opakowaniu i warto ściśle go przestrzegać.

Ocena: 5