Cudowny makaron zapiekany z jabłkami i winem

Cudowny makaron zapiekany z jabłkami i winem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Na specjalne okazje wierzch zapiekanki można ozdobić plasterkami jabłek posypanymi cynamonem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron zapiekany z jabłkami i winem to świetny pomysł na słodkie danie dla całej rodziny. Lekki i smakowity zachwyci dużych i małych smakoszy. Nie należy obawiać się dodatku wina, bowiem cały alkohol ulotni się podczas gotowania, pozostawiając jedynie smak. 

Składniki

  • 200 g makaronu np. nitek lub kolanek

  • 500 g jabłek

  • 100 ml białego wina wytrawnego

  • 2-4 białka

  • 100 g cukru pudru

  • sól i cynamon do smaku

  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać winem i chwilę dusić.

  • Białka ubić na sztywno, następnie dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż uzyskamy lśniącą i gładką pianę.

  • Ugotowany makaron wymieszać z jabłkami i pianą z białek. Przełożyć do naczynia posmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 30 minut.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6