Przepis na MROŻONY DESER. Jak przygotować deser SEMIFREDDO?

2021-03-29
Samifreddo - włoski deser mrożony
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

W upalne lato najlepsze są desery na bazie lodów lub mrożonych owoców. Jednym z najsmaczniejszych jest włoskie semifreddo, deser który zadowoli nawet tych najbardziej wybrednych. Semifreddo to deser pochodzący z włoskiej kuchni. Powstaje na bazie śmietany, owoców (truskawki, maliny, jagody, poziomki, jeżyny itp), może być z dodatkiem ciastek bezowych i alkoholu. Jest dość kaloryczny, ale jednocześnie idealny na upalne lato i przede wszystkim przepyszny. Przypomina trochę sorbet, ale dzięki śmietanie jest bardziej kremowy. Jest łatwy i niedrogi w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 250 g owoców sezonowych (jagody maliny, truskawki, poziomki)
  • 200 g bez
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru ( w wersji dla dorosłych)
  • 300 ml kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, osuszyć i zmiksować blenderem. Dodać likier.
  • Bezy pokruszyć, śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać pokruszone bezy.
  • Całość wymieszać z owocami.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zamrażać przez około 5-6 godzin.
  • Kiedy deser się zmrozi wyjąć i usunąć papier.
  • Pokroić na kawałki i udekorować owocami i bitą śmietaną.
  • Przygotowując deser dla najmłodszych zrezygnujmy z dodatku alkoholu.