Deser lodowy o smaku czekolady z marakują i migdałami [PRZEPIS]

2021-03-29
Deser lodowy o smaku czekolady z marakują i migdałami [PRZEPIS]
Autor: thinkstockphotos.com Lody czekoladowe - nieodłączny składnik letnich deserów.
łatwy
15 min
4

Kwaśny smak marakui złagodzony aksamitnym smakiem mleczno-czekoladowego kremu - to doskonały pomysł na deser! Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • 9 gałek lodów o smaku czekoladowym
  • 3 marakuje
  • garść prażonych migdałów
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • szczypta chilli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały należy prażyć na suchej patelni, na małym ogniu ok. 4-5 minut aż do momentu uzyskania przez nie złotej barwy.
  • Marakuję należy przeciąć na pół i wydrążyć cząstki owoców łyżeczką.
  • Połowę miąższu umieścić na dnie pucharka, następnie nałożyć na nią lody.
  • W rondelku lub w kąpieli wodnej należy rozpuścić gorzką czekoladę i doprawić ją szczyptą chilli.
  • Drugą częścią miąższu należy umieścić na lodach, posypać ciepłymi jeszcze migdałami i polać powstałym z czekolady i chilli sosem.