Świeży śledź: jak rozpoznać, czy jest rzeczywiście świeży?
W porównaniu z innymi gatunkami ryb na rynku świeże śledzie są niemal rzadkością. To dlatego, że szybko się psują, a wtedy ich spożycie grozi zatruciem. Jak rozpoznać, że świeży śledź jest rzeczywiście świeży?
Spis treści
- Zobacz galerię z 10 najpopularniejszymi przepisami na śledzie!
- Świeże śledzie: jak rozpoznać?
- Śledzie solone: które są świeże?
- Śledzie smażone
Zobacz galerię z 10 najpopularniejszymi przepisami na śledzie!
Nieświeży śledź wydziela kwaśną woń, wyczuwalny jest też zapach amoniaku i siarki. Taki śledź będzie miał nieładny wygląd, bo pokrywający łuskę śluz jest mętny. O oznakach zepsucia świadczą też zapadnięte oczy i miękkie mięso łatwo odchodzące od ości.
Zobacz też >>> Śledzie - wartości odżywcze. Dlaczego trzeba jeść śledzie?
Świeże śledzie: jak rozpoznać?
Świeże śledzie powinny mieć lekko żółtawe i jędrne mięso, błyszczącą łuskę, różowoczerwone skrzela i przezroczyste wypukłe oczy. Dobrze zapamiętać te wskazówki dla wzrokowych oględzin, bo nie zawsze sprzedawcy pozwalają zajrzeć w skrzela, których kolor natychmiast zdradza jakość ryby.
Zobacz też >>> Jak rozpoznać dobrego śledzia?
Śledzie solone: które są świeże?
Trwałość śledzi solonych zależy od temperatury przechowywania ich w zalewie. Gdy temperatura nie będzie przekraczać 15°C, śledzie powinny nadawać się do spożycia nawet przez 4 miesiące. Jednak przechowywane zbyt długo nawet solone śledzie tracą smak i zapach, a mięso robi się coraz bardziej miękkie. Warto wiedzieć, że najszybciej psują się te bardziej tłuste sztuki.
Śledzie solone powinny mieć srebrzyste łuski i nieuszkodzoną, przylegającą do mięsa skórę. Mięso powinno być białe i tak jak w przypadku śledzia świeżego, powinno ściśle przylegać do ości. Zanim zaczniemy przygotowywać potrawy ze śledzi solonych, powinno się je moczyć od 12 do 24 godzin, w zależności od gatunku i ich wielkości. W trakcie moczenia trzeba minimum dwa razy wymienić wodę.
Zobacz też >>> Jakie są gatunki/rodzaje śledzia? Jaki śledź do czego?
Śledzie smażone
I jeszcze jedna rada. Smażone śledzie wydzielają charakterystyczny ostry zapach. To nie świadczy o tym, że ryba jest nieświeża. Jeżeli kogoś ta woń szczególnie drażni, wystarczy do rozgrzanego oleju wcisnąć sok z cytryny lub wrzucić kilka plasterków surowego ziemniaka.
Zobacz też >>> Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?