Kuchnia baskijska: Marta Orzeszyna autorka książki "Gra o miłość" o kulinariach francuskich Basków
Francuski Kraj Basków to kraina mało znana polskim turystom, ale ci, którzy mieli okazję spędzić tam trochę czasu, wracali zakochani w krajobrazach – Pireneje i ocean Atlantycki, w Baskach – gościnni, otwarci, uśmiechnięci, ale przed wszystkim w tamtejszej kuchni. Jej bogactwo stanowią świeże ryby i owoce morza. Kto raz spróbował tamtejszych kalmarów w sepii lub steków z czerwonego tuńczyka, będzie zawsze tęsknił za ich smakiem.
Na jakość kuchni baskijskiej wpływa klimat, położenie geograficzne, poszanowanie tradycji i przywiązanie do lokalnych produktów. Region słynie z papryki z Espelette, czekolady z Bayonne, La Sagarno – napoju jabłkowego z procentami, wina z Irouléguy, konfitur z czarnych czereśni z czekoladą; serów, zwłaszcza owczego Ossau Iraty, wędlin, ciasta baskijskiego i oczywiście z wybornych pintxos, przystawek rozpoczynających posiłek – odpowiedników hiszpańskich tapas.
Więcej o atrakcjach kulinarnych atrakcjach Baskonii tutaj: Kraj Basków od kuchni
Lokalne uroczystości czy sąsiedzkie spotkania są zawsze okazją do wielkiej uczty. Baskowie lubią jeść i pić, lubią też dzielić się swoją kuchnią z gośćmi. Nie zdarzyło mi się tam trafić do restauracji, w której podano by niedobre jedzenie. Najlepszym świadectwem jakości tutejszych restauracji jest fakt, że aż 40 z nich ma gwiazdki Michelin’a
Polecam Baskonię jako idealne miejsce na wakacje. Góry, ocean, przepiękne plaże, raj dla surferów, blisko do Hiszpanii i San Sebastian z niepowtarzalną atmosferą znakomitych barów z pintxos).
Miejsca warte odwiedzenia:
Chez Pablo, Le Kaiku, Kako Etxea, Buvette de la Halle - Saint Jean de Luz
Targ w Irun
La Cepa – San Sebastian
Le Txamara Guethary
Polecam również kilka przepisów prosto z baskijskiej kuchni:
Piperade: duszona papryka w pomidorach po baskijsku
Tuńczyk w papryce z Espelette po baskijsku
Ciasto baskijskie: zamknięta tarta z kremem gâteau Basque
Marta Orzeszyna – urodziła się i mieszka z rodziną w Namysłowie, studiowała filologię francuską, przez ponad dziesięć lat mieszkała w Paryżu.
https://www.facebook.com/martagieks
Jest współautorką albumu Paryż. Miasto sztuki i miłości w czasach belle époque oraz autorką biografii pochodzącego z Polski fryzjera gwiazd, twórcy fryzury na garsonkę, Antoine’a de Paris – Antoine Cierplikowski. Król fryzjerów, fryzjer królów.
24 kwietnia, nakładem Wydawnictwa Harde, ukaże się jej najnowsza książka Gra o miłość, której akcja rozgrywa się, między innymi, w Paryżu i we francuskim Kraju Basków. Książkę można kupić tutaj
Mart Orzeszyna interesuje się historią i kulturą Francji, literaturą francuską oraz sportem. Szczególnym sentymentem darzy Paryż, który uważa za najważniejsze miejsce w jej życiu.
Współzałożycielka Akademii Piłkarskiej Namysłów, działa na rzecz uzdolnionych sportowo dzieci z jej rodzinnych stron.