Ciasto baskijskie: zamknięta tarta z kremem gâteau Basque
2022-05-05
łatwy
45 min
4
Ciasto baskijskie - gâteau Basque - to rodzaj zamkniętej tarty z gotowanym kremem pâtisserie. Kruche ciasto i pyszny waniliowy krem to idealny deser.
SKŁADNIKI
- Do ciasta :
- 200 g mąki
- 1 szczypta soli
- 150 g masła
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko jajka
- Do kremu:
- ½ litra mleka
- 3 żółtka jajka
- 60 gr cukru
- 30 gr mąki
- 1 łyżka rumu
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać masło, cukier, dodać mąkę, jajka, sól. Wyrobić ciasto, nadać mu kształt kuli i odłożyć na 30 minut.
- W tym czasie przygotować krem. Ubić jajka, cukier, dodać mąkę. Zagotować mleko z wanilią, wymieszać mleko z przygotowaną wcześniej masą.
- Doprowadzić do wrzenia na około trzy minuty, dodać rum na koniec gotowania. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wziąć kulę ciasta i podzielić ją na dwie równe części. Wyłożyć ciastem okrągłą formę z wysokimi brzegami, może być tortownica.
- Wlać krem i, opcjonalnie, dodać trochę konfitury po środku, po czym przykryć pozostałym ciastem. Posmarować wierzch ciasta jajkiem.
- Można zrobić na wierzchu wzory za pomocą widelca. Piec 45 minut w 210°C.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?