Ciasto baskijskie: zamknięta tarta z kremem gâteau Basque

2022-05-05
Marta Orzeszyna
Ciasto baskijskie: zamknięta tarta z kremem
Autor: Shutterstock Tarta z kremowym nadzieniem to idealny dodatek do czarnej kawy
łatwy
45 min
4

Ciasto baskijskie - gâteau Basque - to rodzaj zamkniętej tarty z gotowanym kremem pâtisserie. Kruche ciasto i pyszny waniliowy krem to idealny deser. 

SKŁADNIKI

  • Do ciasta :
  • 200 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 150 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jajka
  • Do kremu:
  • ½ litra mleka
  • 3 żółtka jajka
  • 60 gr cukru
  • 30 gr mąki
  • 1 łyżka rumu
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać masło, cukier, dodać mąkę, jajka, sól. Wyrobić ciasto, nadać mu kształt kuli i odłożyć na 30 minut.
  • W tym czasie przygotować krem. Ubić jajka, cukier, dodać mąkę. Zagotować mleko z wanilią, wymieszać mleko z przygotowaną wcześniej masą.
  • Doprowadzić do wrzenia na około trzy minuty, dodać rum na koniec gotowania. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Wziąć kulę ciasta i podzielić ją na dwie równe części. Wyłożyć ciastem okrągłą formę z wysokimi brzegami, może być tortownica.
  • Wlać krem i, opcjonalnie, dodać trochę konfitury po środku, po czym przykryć pozostałym ciastem. Posmarować wierzch ciasta jajkiem.
  • Można zrobić na wierzchu wzory za pomocą widelca. Piec 45 minut w 210°C.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Marta Orzeszyna