Fusilli alla rusticana - przepis na danie kuchni włoskiej

2021-03-29
Fusilli alla rusticana
Autor: Shutterstock Fusilli alla rusticana - pyszny makaron z sosem pomidorowym.
łatwy
25 min
4

Kuchnia włoska, pełna aromatycznych sosów i makaronów obfituje w pełnowartościowe posiłki, idealne na każdą porę roku. Sprawdź, jak zrobić fusilli alla rusticana.

Na podst. mat. pras. Malma.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu fusilli
  • 1 surowa, wędzona kiełbasa wieprzowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszone pepperoncino
  • oliwa z oliwek
  • pół puszki pomidorów
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • grana padano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła.
  • Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem, serwujemy gorące.