Mus z dyni i jabłek

2021-03-29
mus z dyni i jabłek
Autor: thinkstockphotos.com Mus z jabłek i dyni 
łatwy
40 min
4

Masz ochotę na pyszny deser? Proponujemy przepis na mus z dyni i jabłek podawany z kremem śmietankowym. Lekki i puszysty mus doskonale osłodzi jesienne wieczory. Sprawdź, jak go zrobić!

SKŁADNIKI

  • 30 dag dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 białka jaj
  • kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa
  • rodzynki
  • migdały
  • Krem śmietankowy:
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobne postępujemy z dynią.
  • Wrzucamy jabłka z dynią do garnka z wrzącą wodą (ok. 100 ml). Dodajemy połowę cukru i rozgotowujemy na wolnym ogniu na miazgę. Studzimy.
  • Białka umytych dokładnie i sparzonych wrzątkiem jaj ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie mieszamy z musem i cukrem waniliowym.
  • Przygotowujmy krem śmietankowy: żelatynę zalewamy wodą (wg przepisu na opakowaniu). Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec żelatynę i cukier puder.
  • Mus rozkładamy do pucharków, dekorujemy skórką cytrusów, kremem śmietankowym i wkładamy do lodówki.