Kompot śliwkowy wg kuchni 5 przemian: przepis

Kompot śliwkowy wg kuchni 5 przemian: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Powidła śliwkowe różnią się od dżemu dodawaną do nich ilością cukru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śliwkowy kompot gotowany wg kuchni 5 przemian to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy napój. Jak ugotować taki kompot, korzystając z obfitości śliwek?

Składniki

  • 1 litr wody,

  • 50 dag dojrzałych śliwek węgierek,

  • kilka kropel soku cytryny,

  • 3 plasterki pokrojonego świeżego imbiru,

  • łyżka miodu,

  • 3 goździki,

  • odrobina gorącej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku, najlepiej emaliowanym, gotujemy 1 litr wody, do wrzątku dorzucamy 50 dag wcześniej przygotowanych, czyli wydrylowanych śliwek.

  • Gotujemy dwie minuty i dodajemy pokrojony imbir oraz goździki, po 2-3 minutach dodajemy kilka kropel soku z cytryny, na koniec dolewamy gorącą wodę.

  • Gotujemy 10 minut.

  • Po zdjęciu z gazu dosładzamy łyżką miodu. Można też użyć słodzika lub brązowego cukru.

tip dnia

W kuchni 5 przemian najważniejsze jest odpowiednie dodawanie składników. Filozofia tego sposobu gotowania mówi, że zwłaszcza jesienią i zimą powinniśmy pić ciepłe napoje. Nie soki czy zimną wodę. Kompot śliwkowy będzie idealnym do popijania podczas zimnych i deszczowych jesiennych dni.

Ocena: 0