Arbuzy - jak przygotować orzeźwiającego, bezalkoholowego drinka arbuzowego?

2021-03-29
arbuzy_jak_przygotowac_orzezwiajacego_bezalkoholowego.jpg
Autor: Shutterstock Arbuz smakuje nie tylko schłodzony i pokrojony na kawałki, ale także zmiksowany i podany jako drink.
łatwy
10 min
4

Arbuzy pochodzą z pustyni Kalahari w Afryce, pojawiały się często w egipskich hieroglifach. Słynny amerykański pisarz Mark Twain, autor opowieści o Tomku Sawyerze, stwierdził, że kto raz skosztował arbuza, ten wie, co jedzą anioły. Na przykład w formie orzeźwiającego napoju. Jak wybrać najlepszego arbuza? Powinien być równy, a im bardziej żółty, tym bardziej dojrzały. Podajemy dobry przepis na bezalkoholowego drinka arbuzowego. Sprawdź, jak go przygotować.

Polecamy również inne przepisy na bezalkoholowe drinki: Virgin Mango Mojito - drink bezalkoholowy, Bezalkoholowy drink Ipanema oraz Bezalkoholowy drink Mojito virgin 

Sprawdź także >>> Modne drinki na sylwestra i karnawał

SKŁADNIKI

  • 3 kubki świeżego, pokrojonego w kostkę miąższu z arbuza
  • 4 łyżeczki soku z limonki
  • kubek skruszonego lodu
  • kubek oranżady, przygotowany z oranżady w proszku (z arbuzem najlepiej smakuje oranżada malinowa albo limonkowa).

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na 10 minut przed rozpoczęciem, wstaw cztery wysokie szklanki do zamrażalnika.
  • Następnie umyj starannie arbuza, przekrój wzdłuż na cztery kawałki, a każdą ćwiartkę pokrój jeszcze raz wzdłuż na trzy kawałki.
  • Odkrój skorupę i pokrój miąższ w kostkę (tyle, żeby wypełnić trzy kubki).
  • Kostki arbuza zmieszaj w blenderze ze skruszonym lodem oraz oranżadą w proszku, i wlej do każdej z czterech zmrożonych szklanek.