Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i gulaszy

Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i gulaszy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zacierkę, czyli zagniecione w palcach kluseczki z jajka i mąki, można podawać z bulionami lub zupami mlecznymi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zacierka to nic innego jak drobne kluseczki. Ich nazwa pochodzi od sposobu wykonania. Elastyczne ciasto z mąki i jajek skubie się kciukiem i palcem wskazującym, a potem „zaciera” palcami, aby uformować niewielkie kluseczki.

Składniki

  • 1 jajko od szczęśliwej kury

  • 4 łyżki mąki i jeszcze trochę do podsypania kluseczek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać z jajkiem.

  • Zarobić elastyczne ciasto.

  • Skubać po małym kawałku i formować niewielkie kluseczki. Nie muszą być idealne. 

  • W trakcie przygotowania zacierek, kluseczki przesypać mąką, żeby się skleiły.

  • Gotowe zacierki dodać do zupy lub gulaszu. Można również ugotować je na wodzie.

  • Zagotować wodę, osolić i wrzucić kluseczki. Są gotowe, gdy wypłyną.

Do czego używa się zacierki?

Zacierkę przede wszystkim używa się do zup. Jeszcze nie tak dawno, jednym z najpopularniejszych potraw śniadaniowych była zacierka na mleku, czyli mleczna zupa z domowymi kluseczkami. Wraz z rozwojem przemysłowej produkcji żywności, coraz rzadziej robi się zacierkę. Na jej miejsce awansowały drobne makarony i gotowa zacierka. Zacierkę najczęściej dodaje się do: 

Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi  Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami oraz do Gulasz po węgiersku z zacierką według Magdy Gessler

Ocena: 3