Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]

Keks makowy - przepis na pyszne ciasto na Wigilię [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Keks makowy to sprytna alternatywa dla klasycznego makowca

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks makowy to ciasto dla tych, którzy lubią mak i bakalie, ale nie chcą się zmagać z przygotowaniem makowca. Sprawdź, jak zrobić keks makowy krok po kroku!

Zobacz także: Przepis na tradycyjny keks świąteczny oraz Przepis na angielski keks z rumem

Składniki

  • 250 g maku

  • 200 g cukru

  • 6 jaj

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 2 łyżki bułki tartej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • po 50 g migdałów, rodzynek, orzechów, suszonych daktyli i moreli

  • 150 g cukru

  • 4 łyżki wody

  • 1/4 łyżeczki octu

  • do dekoracji: 30 g smażonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak sparz, dobrze odcedź, trzy razy przekręć przez maszynkę.

  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z makiem. Dodaj bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz bakalie.

  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je w masę makową.

  • Masę przełóż do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

  • Wstaw do podgrzanego piekarnika na około 50 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Przygotuj lukier. Cukier zalej wodą i zagotuj. Dolej ocet. Gotuj pod przykryciem około 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź.

  • Upieczony i przestudzony keks polukruj i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.

Ocena: 3