Morele suszone: jak suszyć morele?

Morele suszone: jak suszyć morele?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Morele suszone w domu pozbawione są konserwantów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Suszone morele można dodawać do deserów i mięs. Jeśli przygotujemy je samodzielnie, obędzie się bez konserwantów, których nie brakuje w suszonych morelach ze sklepu. Jak suszyć morele? Podajemy łatwy przepis.

Składniki

  • umyte i wypestkowane morele

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele układamy przecięciem do góry na blasze wyścielonej pergaminem. Ciemnienia owoców unikniemy, gdy po wydrylowaniu zanurzymy morele na kilka minut w soku z cytryny albo roztworze 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego w szklance wody.

  • Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 60°C, suszymy 24-36 godzin. Krócej wysuszone morele będą jeszcze miękkie, dłużej suszone - całkowicie suche.

  • Co 3-4 godziny owoce należy odwracać na blasze, by równomiernie wyschły. Do suszenia możemy też użyć popularnych suszarek elektrycznych do grzybów.

  • Wysuszone owoce układamy dość luźno w płaskich pojemnikach, przykrywamy papierem i pozostawiamy na 10 dni w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu.

  • Po tym czasie sprawdzamy, czy w pojemnikach nie ma soku. Jeśli się pojawi - owoce trzeba przez kilka godzin dosuszyć.

  • Gotowe morele przechowujemy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Ocena: 5