Kawa po turecku - jak ją przygotować?

2021-03-29
Anna Rychlewicz
kawa-po-turecku.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kawa po turecku, czyli kawa czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość.
łatwy
20 min
4

Kawa po turecku – to hasło zna chyba każdy. Nie każdy natomiast potrafi ją przygotować tak, jak należy. Parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał sięgający wielowiekowej tradycji. Jak go wykonać?

Kawa po turecku - „czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość". Chociaż w kulturze tureckiej zajmuje poczesne miejsce to popularna jest na całym świecie. Z parzeniem kawy po turecku wiąże się wielowiekowa tradycja, a sama czynność stała się prawdziwym rytuałem. Towarzyszy spotkaniom towarzyskim, biznesowym, rodzinnym. Mawia się, że umiejętność parzenia kawy po turecku otwiera pannie drogę do serca rodziny swojego wybranka.

Pamiętaj:

SKŁADNIKI

  • drobno mielona kawa
  • cukier i inne przyprawy według uznania
  • woda
  • mosiężny tygielek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej do tygielka zimną wodę – odmierz jedną filiżankę wody na każdą porcję kawy (jedna łyżeczka kawy na każdą filiżankę wody).
  • Następnie dodaj odmierzoną ilość cukru – na dwie łyżeczki kawy przypada przeciętnie łyżeczka cukru.Pamiętaj, że cukier dodajemy do kawy przed parzeniem – osłodzenie kawy po całym zabiegu, drastycznie zmieni jej smak.
  • Tygielek stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż kawa zacznie się pienić. Kawy nie wolno doprowadzić do wrzenia!
  • Przelej kawę do filiżanek, napełniając je do 1/3 wysokości.
  • Resztę dopełnij powstałą pianką, bez której prawdziwa kawa po turecku po prostu nie istnieje.
  • Resztę kawy postaw z powrotem na małym ogniu czekając, aż ponownie się spieni.
  • Standardowa procedura parzenia kawy po turecku zakłada, że dobra kawa powstaje po trzykrotnym doprowadzeniu jej do rosnącej pianki.
Anna Rychlewicz