Kawa po turecku - jak ją przygotować?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kawa po turecku – to hasło zna chyba każdy. Nie każdy natomiast potrafi ją przygotować tak, jak należy. Parzenie kawy po turecku to prawdziwy rytuał sięgający wielowiekowej tradycji. Jak go wykonać?
Kawa po turecku - „czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość". Chociaż w kulturze tureckiej zajmuje poczesne miejsce to popularna jest na całym świecie. Z parzeniem kawy po turecku wiąże się wielowiekowa tradycja, a sama czynność stała się prawdziwym rytuałem. Towarzyszy spotkaniom towarzyskim, biznesowym, rodzinnym. Mawia się, że umiejętność parzenia kawy po turecku otwiera pannie drogę do serca rodziny swojego wybranka.
Pamiętaj:
SKŁADNIKI
- drobno mielona kawa
- cukier i inne przyprawy według uznania
- woda
- mosiężny tygielek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej do tygielka zimną wodę – odmierz jedną filiżankę wody na każdą porcję kawy (jedna łyżeczka kawy na każdą filiżankę wody).
- Następnie dodaj odmierzoną ilość cukru – na dwie łyżeczki kawy przypada przeciętnie łyżeczka cukru.Pamiętaj, że cukier dodajemy do kawy przed parzeniem – osłodzenie kawy po całym zabiegu, drastycznie zmieni jej smak.
- Tygielek stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż kawa zacznie się pienić. Kawy nie wolno doprowadzić do wrzenia!
- Przelej kawę do filiżanek, napełniając je do 1/3 wysokości.
- Resztę dopełnij powstałą pianką, bez której prawdziwa kawa po turecku po prostu nie istnieje.
- Resztę kawy postaw z powrotem na małym ogniu czekając, aż ponownie się spieni.
- Standardowa procedura parzenia kawy po turecku zakłada, że dobra kawa powstaje po trzykrotnym doprowadzeniu jej do rosnącej pianki.