Jak gotować kaszę?
Kasze od dawien dawna królowały na polskich stołach. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mają wysoką wartość odżywczą. Najbardziej popularna jest kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, manna czy kuskus. Kasza jest prosta w przygotowaniu, ale należy pamiętać, jak ją gotować, by wyszła idealna.
Spis treści
- Podczas gotowania kasza podwaja swoją objętość
- Kasza gryczana:
- Kasza jęczmienna perłowa:
- Kasza jęczmienna – pęczak:
- Kasza krakowska:
- Kasza manna:
- Płatki owsiane:
Podczas gotowania kasza podwaja swoją objętość
Aby kasza po ugotowaniu była smaczna, powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Kasze grube miedzy innymi kaszę gryczaną przed gotowaniem należy kilka razy przepłukać w zimnej wodzie. Pamiętajmy też, że najlepiej kasze gotować na sypko wówczas zachowamy najważniejsze składniki odżywcze (minerały, witaminy z grupy B).
Podczas gotowania kasza zwiększa swoją objętość i aby wyszła idealna, należy użyć odpowiedniej ilości wody. Poniżej podajemy proporcje, jakie należy zachować podczas gotowania kaszy:
Na 1 szklankę kaszy używamy odpowiednio:
Kasza gryczana:
- na sypko – 1,5 szklanki wody
- rozklejana – 2 szklanki wody
Kasza jęczmienna perłowa:
- na sypko – 2 szklanki wody
- rozklejana – 3 szklanki wody
Kasza jęczmienna – pęczak:
- na sypko – 3 szklanki wody
- rozklejana – 3,5 szklanki wody
Kasza krakowska:
- na sypko – 1,5 szklanki wody
- rozklejana – 2,5 szklanki wody
Kasza manna:
- rozklejana 3 szklanki wody
Płatki owsiane:
- rozklejane - 3 szklanki wody
Jeśli przyrządzamy obiad dla 4 osób i kasza stanowi samodzielne danie, wówczas potrzebne nam są 2 szklanki kaszy, jeśli kasza jest tylko dodatkiem do dania - wówczas na 4 osobową rodzinę wystarczy 1 szklanka kaszy. Żeby kasza się nie skleiła, można do niej podczas gotowania dodać odrobinę tłuszczu (masła lub oliwy).