Biała kapusta po bawarsku z kminkiem - ciepły dodatek do obiadu

2019-05-27 8:05

Biała kapusta po bawarsku to niemiecki sposób na zasmażaną kapustę. Dzięki dodatkowi boczku i kminku, jest niezwykle aromatyczna. Podawaj ją do dań mięsnych i drobiu.

Biała kapusta po bawarsku
Autor: Shutterstock Biała kapusta po bawarsku to tradycyjny niemiecki dodatek do obiadu.

Od czasu do czasu można zastąpić tradycyjną, polską kapustę zasmażaną, tą wersją białej kapusty. W Bawarii podaje się ją zazwyczaj do pieczonych kiełbasek, ale równie dobrze smakuje ze schabowym lub kurczakiem w majeranku.

Składniki:

0,5 kg białej kapusty

50 g wędzonego boczku

2 łyżki smalcu lub masła

łyżeczka cukru

szklanka bulionu wołowego

łyżka octu winnego

kminek i sól

Na rozgrzanym tłuszczu wysmaż w rondlu pokrojony w kostkę boczek

Kapustę opłucz, osusz i pokrój w paski, dodaj do rondla i chwilę gotuj mieszając.

Dodaj bulion, ocet i przyprawy i duś pod przykryciem 20 min. na małym ogniu.

Zdejmij pokrywkę  i gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar płynu odparuje.

Mieszaj, aby kapusta się nie przypaliła.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek