Śliwki suszone domowe: SPRAWDZONY PRZEPIS
Jak w domowych warunkach suszyć śliwki? Śliwki możemy suszyć w całości, tj. z pestką, lub rozcięte na pół i pozbawione pestki. Maczamy je na moment we wrzątku. Suszymy w piekarniku. Jak? Szczegóły w naszym tekście.
Śliwki suszone są bardziej wartościowe niż świeże, zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedmiokrotnie więcej błonnika, dużo żelaza i fosforu.
Najlepsze do suszenia są dojrzałe śliwki węgierki z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Możemy suszyć w całości, tj. z pestką, lub je naciąć i wyjąć ze środka pestkę lub połówki owoców.
Przed suszeniem śliwki myjemy, potem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, dzięki czemu ich skórka będzie delikatniejsza. Następnie rozkładamy je na kratkach w piekarniku, tak aby ciepłe powietrze mogło swobodnie opływać owoce i suszymy w 60 st. C przez dobę.
Kolejne 24 godziny dosuszamy śliwki w przewiewnym miejscu. Można też włączać piekarnik przez kilka dni na parę godzin.
Ususzone śliwki przechowujemy w szczelnych naczyniach.