Jak przygotować słoiki na przetwory?

Jak przygotować słoiki na przetwory?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Słoiki na przetwory, zanim trafią do nich dżemy, powidła czy kiszonki, wymagają zabiegów gwarantujących ich czystość.

Żeby przetwory się udały, trzeba odpowiednio przygotować dla nich słoiki. Naczynia na przetwory muszą być czyste, wyparzone wrzątkiem albo wygrzane w piekarniku, a zakrętki odpowiednio dobrane.

Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste, inaczej nasza praca włożona w przygotowanie dżemów czy konfitur, pójdzie na marne i przetwory bardzo szybko się zepsują.

 

Słoiki, w których będziemy pasteryzować przetwory, najpierw myjemy w gorącej wodzie z detergentem. Dobrze płuczemy i gotujemy przez kilka minut w wodzie. Możemy też wyprażyć je w piekarniku. Wkładamy je do zimnego piekarnika, ogrzewamy do 100 st. C i po 10 minutach wyjmujemy.

 

Gumowe uszczelki myjemy, dobrze płuczemy, wyparzamy wrzątkiem. Po osuszeniu przecieramy spirytusem.

 

Najlepsze do przetworów są słoiki typu twist. Jeśli mamy słoiki używane, sprawdźmy, czy nie są wyszczerbione i czy wieczka nie są krzywe. Przykrywki mogą być wykorzystywane do pasteryzacji tylko 4 - 3 razy. Nawet mała nieszczelność spowoduje, że do środka dostanie się powietrze i namnożą się bakterie, co grozi zepsuciem przetworu.

Ocena: 0