Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy
Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta. Właściwie przygotowana ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny i soczysty środek.
Spis treści
Biała kiełbasa smażona - zasady
Białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie (i nie tylko) można usmażyć. Oto kilka zasad, które warto zastosować przygotowując smażoną białą kiełbasę:
Surową kiełbasę o klasycznej grubości warto przed smażeniem lekko sparzyć – włożyć do wrzątku na ok. 10 minut. To sprawi, że kiełbasa po usmażeniu nie będzie w środku surowa - bez podgotowania smażenie musiałby trwać dłużej, co mogłoby się skończyć wysuszeniem kiełbasy lub pęknięciem skórki na patelni.
Cienkich białych kiełbasek nie trzeba parzyć - są na tyle nieduże, że nie grozi im to, że po smażeniu będą surowe w środku.
Pamiętaj, by białą kiełbasę smażyć w całości – nie radzimy nacinania jej, krojenia kiełbasek w plastry czy robienia z niej raczków. Dzięki temu kiełbasa zachowa smak i aromat, a także będzie bardziej soczysta. Nacinanie może sprawić, że biała kiełbasa stanie się wiórowata.
Kiełbasę wrzucamy na gorący tłuszcz – nie róbmy tego wtedy, gdy jest jeszcze chłodny. Po wstępnym zrumienieniu zmniejszamy płomień pod patelnią.
TOP 10 przepisów na BIAŁĄ KIEŁBASĘ
Sprawdź też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?