Omletowa rolada z tuńczykiem

2021-03-29
Joanna Anczura
rolada omletowa
Autor: thinkstockphotos.com Z omleta można przygotować smaczną roladę 
łatwy
15 min
4

Omlet to posiłek idealny do kawalerskiej kuchni: łatwy do przyrządzenia, szybki i sycący. Ma jeszcze dodatkową zaletę: na jego bazie możesz przygotować bardzo interesujące danie. Omlet nie musi być nudny. Zobacz, jak go przyrządzić w oryginalny sposób.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 4 łyżki zimnej wody
  • łyżka mąki
  • mała puszka tuńczyka  w sosie własnym
  • 150 g sera typu feta
  • 4 fileciki anchois
  • łyżka kaparów
  • pęczek natki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka roztrzep z wodą i mąką, przypraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wlej masę jajeczną, równomiernie rozprowadź. Smaż 5-6 minut na średnim ogniu, aż wierzch się lekko zetnie, przykryj i dosmaż na małym ogniu 3 minuty.
  • Omlet zsuń na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu i przełóż na folię spożywczą.
  • Tuńczyka osącz z zalewy, zmiksuj z serem, anchois i posiekaną natką. Dodaj kapary, przypraw pieprzem.
  • Masę wyłóż na omlet, zwiń w rulon, pomagając sobie folią. Ciasno owiń folią, włóż do lodówki na 2 godziny.
  • Przez podaniem rozwiń omlet z folii i pokrój na plastry.
Joanna Anczura