Szaszłyki z indyka i cukinii: przepis na lekkostrawnego grilla

2021-03-29
Szaszłyki z indyka i cukinii
Autor: Shutterstock Szaszłyki z indyka i cukinii zachwycają korzenną nutą.
łatwy
0 min
4

Na wiosennym pikniku nie może zabraknąć jednego z podstawowych dań z grilla - szaszłyków. Prawie każde mięso i warzywa nadają się do grillowania wystarczy tylko nieco inwencji twórczej i szaszłyki gotowe. Smaczne są szaszłyki z indyka w lekko cynamonowej marynacie z cukinią i czerwoną cebulą.

Do przyrządzenia szaszłyków możemy stosować mięso drobiowe, wieprzowe, kiełbasę oraz różne warzywa jak: paprykę, pieczarki, oczywiście cebulę i cukinię, małe pomidorki a nawet całe ząbki czosnku. Wszystko zależy od upodobania. Pamiętajmy by szaszłyki w czasie pieczenia skrapiać oliwą z dodatkiem ziół tak by nie wyschły podczas pieczenia i miały smaczny aromat.

SKŁADNIKI

  • ok. 1/2 kg piersi z indyka
  • 2-3 małe cukinie
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: tymianku i bazylii
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z połowy cytryny dodajemy musztardę i oliwę. Następnie dodajemy przyprawy: tymianek, bazylię, paprykę i jedną łyżeczkę cynamonu, sól pieprz oraz posiekany czosnek.
  • Obmyte piersi z indyka kroimy w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Powstałą marynatą skrapiamy pokrojone mięso.
  • Całość mieszamy i pozostawiamy na ok.1,5-2 godzin w lodówce (od czasu do czasu mieszając).
  • Cukinie myjemy i kroimy w dość grube plastry. Obraną cebulę kroimy na ćwiartki.
  • Mięso wyjmujemy z marynaty i nabijamy na przemian z warzywami na posmarowane oliwą, długie wykałaczki do szaszłyków.
  • Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu. Polewając od czasu do czasu marynatą.
  • Nie zapomnijmy o przewracaniu tak by nam się nie przypaliły.
  • Pieczenie powinno trwać ok. 10 minut w zależności od grilla.
  • Tak upieczone szaszłyki posypujemy odrobiną cynamonu i podajemy z grzankami z grilla posmarowanymi masłem czosnkowym.