Obiad za grosze, czyli szybkie danie z ziemniaków, pomidorów i jajek. Babciny odpowiednik włoskiej frittaty
2024-09-19
łatwy
25 min
4
Nie tylko w Polsce kiedyś nie marnowano żywności - także ugotowanych ziemniaków i innych warzyw, które zostały z obiadu. Włosi mają swoją frittatę, Hiszpanie tortillę z ziemniakami, a my szybkie danie z ziemniaków i jaj. Ten przepis znalazłam w starej książce kucharskiej, ale w sumie znałam go, bo babcia nie raz serwowała tak ziemniaki z poprzedniego dnia.
Szybkie danie z ziemniaków, pomidorów i jajek - zalety
Szybkie danie z ziemniaków i pomidorów ma wiele zalet:
- Sytość i prostota – ziemniaki sprawiają, że potawa jest pożywna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu.
- Bogactwo składników odżywczych – pomidory dostarczają witamin, zwłaszcza C i K, oraz przeciwutleniaczy, takich jak likopen.
- Lekkość – to danie jest lżejszą alternatywą dla dań mięsnych, ale wciąż zapewnia długotrwałe uczucie sytości dzięki białku z jajek i dodatkowi wędliny.
- Uniwersalność – potrawa może być serwowana na śniadanie, obiad czy kolację, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Łatwość modyfikacji – do tego dania można dodać różne warzywa i przyprawy, dostosowując ją do własnych upodobań.
To pyszne, zdrowe i wszechstronne danie na każdą porę dnia!
SKŁADNIKI
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości, ugotowanych
- 10 dag wędzonego boczku/kiełbasy
- 1 cebula
- łyżka oleju
- 5 pomidorów
- 5 jajek
- sól i pieprz do smaku
- zielenina do posypania
- ewentualnie resztki ugotowanych warzyw, takich jak fasolka, groszek, marchewka, kalafior lub brokuł
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki, boczek, cebulę, pomidory pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, położyć boczek i lekko podsmażyć. Na boczku ułożyć cebulę i ziemniaki, oprószyć pieprzem i podsmażyć.
- Na ziemniaki wyłożyć krążki pomidorów, przykryć patelnię i podgrzewać przez kilka minut.
- Jajka roztrzepać, posolić i popieprzyć do smaku, dodać zieleninę. Tą mieszaniną zalać zawartość patelni.
- Dosmażyć całość pod przykryciem aż jajka całkowicie się zetną. Wierzch dania można posypać startym żółtym serem i zieleniną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?