Obiad za grosze, czyli szybkie danie z ziemniaków, pomidorów i jajek. Babciny odpowiednik włoskiej frittaty

Obiad za grosze, czyli szybkie danie z ziemniaków, pomidorów i jajek. Babciny odpowiednik włoskiej frittaty
Autor: Shutterstock Ziemniaki z poprzedniego dnia można z powodzeniem wykorzystać w taki pyszny sposób
łatwy
25 min
4

Nie tylko w Polsce kiedyś nie marnowano żywności - także ugotowanych ziemniaków i innych warzyw, które zostały z obiadu. Włosi mają swoją frittatę, Hiszpanie tortillę z ziemniakami, a my szybkie danie z ziemniaków i jaj. Ten przepis znalazłam w starej książce kucharskiej, ale w sumie znałam go, bo babcia nie raz serwowała tak ziemniaki z poprzedniego dnia.

Szybkie danie z ziemniaków, pomidorów i jajek - zalety

Szybkie danie z ziemniaków i pomidorów ma wiele zalet:

  • Sytość i prostota – ziemniaki sprawiają, że potawa jest pożywna, a jednocześnie prosta w przygotowaniu.
  • Bogactwo składników odżywczych – pomidory dostarczają witamin, zwłaszcza C i K, oraz przeciwutleniaczy, takich jak likopen.
  • Lekkość – to danie jest lżejszą alternatywą dla dań mięsnych, ale wciąż zapewnia długotrwałe uczucie sytości dzięki białku z jajek i dodatkowi wędliny.
  • Uniwersalność – potrawa może być serwowana na śniadanie, obiad czy kolację, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Łatwość modyfikacji – do  tego dania można dodać różne warzywa i przyprawy, dostosowując ją do własnych upodobań.

To pyszne, zdrowe i wszechstronne danie na każdą porę dnia!

SKŁADNIKI

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości, ugotowanych
  • 10 dag wędzonego boczku/kiełbasy
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • 5 pomidorów
  • 5 jajek
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina do posypania
  • ewentualnie resztki ugotowanych warzyw, takich jak fasolka, groszek, marchewka, kalafior lub brokuł

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki, boczek, cebulę, pomidory pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej, położyć boczek i lekko podsmażyć. Na boczku ułożyć cebulę i ziemniaki, oprószyć pieprzem i podsmażyć.
  • Na ziemniaki wyłożyć krążki pomidorów, przykryć patelnię i podgrzewać przez kilka minut.
  • Jajka roztrzepać, posolić i popieprzyć do smaku, dodać zieleninę. Tą mieszaniną zalać zawartość patelni.
  • Dosmażyć całość pod przykryciem aż jajka całkowicie się zetną. Wierzch dania można posypać startym żółtym serem i zieleniną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej