Indyk w winie - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

2021-03-29
Daria
Pieczeń z indyka
Autor: Shutterstock Indyk pieczony w winie świetnie smakuje z dodatkiem owoców
średni
60 min
4

Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na indyka w winie z dodatkiem boczku, owoców i aromatycznych przypraw. Pieczony indyk w tej wersji zachwyca soczystością i smakowitym aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić indyka w winie według przepisu z programu "Ewa gotuje".

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • 100 ml białego wina półsłodkiego
  • 3 łyżki masła
  • 100 g boczku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • 100 g suszonych moreli
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj piersi z indyka. Natrzyj je solą oraz tymiankiem i przypraw pieprzem. Obsmaż je ze wszystkich stron na maśle.
  • Śliwki oraz morele dokładnie opłucz.
  • Boczek pokrój w plastry i połowę ułóż na dnie żaroodpornego naczynia. Na boczku połóż filety z indyka. Przykryj pozostałą częścią plastrów boczku oraz liśćmi laurowymi.
  • Winem wymyj smak z patelni i przelej do naczynia z mięsem. Przykryj naczynie i piecz przez ok. godzinę w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.
  • Po upływie tego czasu dodaj śliwki i morele i piecz jeszcze przez ok. 30 minut.
  • Kiedy danie jest już gotowe sos przelej do sosjerki. Indyka pokrój w plastry i podawaj z sosem oraz upieczonymi owocami.
Daria