Jak zrobić pasztet z wątróbki bez pieczenia? Pyszny pasztet w pół godziny
2022-11-10
średni
30 min
4
Wątróbka drobiowa, ze względu na niesamowity smak, jest często jednym z mięs używanych do przygotowania pasztetów według tradycyjnych przepisów. Można jednak przyrządzić z niej niezwykle smaczny pasztet bez pieczenia. Na dodatek robi się go bardzo szybko. Sprawdź, jak zrobić pyszny pasztet w pół godziny.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule pokrojone w przepołowione talarki
- 2 małe jabłka lub 1 duże pokrojone w ósemki, najlepiej kwaśne, bez skórki
- sos sojowy
- sól i pieprz cytrynowy
- jajko na twardo
- do smażenia olej lub masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę drobiową trzeba dobrze umyć przynajmniej dwa razy, najlepiej w misce a nie pod bieżącą wodą, bo wtedy lepiej wypłukuje się z mięsa wszelkie zanieczyszczenia z krwi i żółci.
- Wyjmujemy cząstki wątróbki z wody, oczyszczamy z wszelkich błon i śladów żółci (żółć nadaje wątróbce drobiowej gorzki smak).
- Dobrze jest też przekroić kawałki wątróbki na pół w najwęższym miejscu. Lepiej się wtedy usmaży.
- Kupując wątróbkę upewnijmy się, że nie jest za bardzo uszkodzona. Gdy będzie poszarpana, dużo jej właściwości smakowych „ucieknie” podczas mycia i smażenia.
- Jeżeli mamy ogromną patelnię, wszystkie składniki pasztetu bez pieczenia można usmażyć na raz, ale najlepiej zrobić to partiami, żeby skórka wątróbki dobrze się przypiekła.
- Rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy najpierw wątróbkę, po chwili cebulę. Wątróbkę trzeba dobrze obsmażyć z obu stron. Pod koniec dokładamy jabłka i smażymy wszystko razem.
- Składniki przekładamy do garnka i całość dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- W trakcie duszenia doprawiamy wątróbkę solą (nie za dużo, bo później użyjemy słonego sosu sojowego) i pieprzem cytrynowym.
- Uwaga! Nie wolno do garnka dolewać wody. W tej czynności chodzi nie tylko o zmiękczenie składników, ale również o odparowanie wilgoci.
- Po ostygnięciu przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mielenia. Masa powinna być gładka, dlatego do mielenia najlepiej użyć sitka z małymi oczkami (takiego jak do mielenia maku). Przy braku odpowiedniego sitka trzeba będzie zmielić drugi raz.
- Teraz doprawiamy pasztet sosem sojowym. Nie każdy lubi jego smak, dlatego najlepiej zacząć od kilku kropli, posmakować i ewentualnie dolać więcej . W razie potrzeby masę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
- Przekładamy pasztet do miseczki, wyrównujemy wierzch i posypujemy startym jajkiem na twardo, szczelnie zamykając pojemnik (może być folia spożywcza), wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Polecamy również przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.