Dyniowe ciasteczka z czekoladą - idealne na Halloween

2021-10-15
ciastka na halloween przepis
Autor: Shutterstock Ciastka na Halloween
łatwy
70 min
4

Halloween coraz bliżej. Wypróbuj zatem przepis na dyniowe ciasteczka z czekoladą, które będą idealną przekąską w czasie halloweenowej imprezy czy zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Czekoladowe ciasteczka na Halloween są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zrobisz je bez problemu. Oto przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół tabliczki gorzej i posiekanej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • czekolada w płynie (może być polewa czekoladowa)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowywanie ciasteczek zacznij od zrobienia puree z dyni. Przekrój dynię na pół, połóż ją na blasze piekarnika skórą do dołu i piecz w 200 stopniach C przez godzinę. Potem usuń pestki, wydłub łyżką miąższ i zmiksuj go blenderem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewać, połącz w jednej misce mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, sodę i sól morską, a w drugiej olej oraz cukier.
  • Do oleju i cukru dodaj dyniowe puree i wszystko razem zmiksuj.
  • Następnie suche składniki połącz z mokrymi i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką. Do składników dodaj czekoladę.
  • Przygotuj blachę do pieczenia, nałóż na nią papier do pieczenia. Na papier nakładaj kleksy z ciasta. Gdy całe ciasto wyłożysz na papier do pieczenia, włóż tak przygotowanie ciasteczka do piekarnika na 12-14 minut.
  • Ciasteczka udekoruj czekoladą (możesz użyć też innych ozdób), aby swoim wyglądem przypominały duchy, pająki lub dynie.