Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to delikatne mięso wieprzowe, krótko duszone w aromatycznym i aksamitnym sosie. Pikanterii dodaje im chrzan. Pycha!
SKŁADNIKI
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem.
- Podsmażamy mięso na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni.
- Na tej samej patelni szklimy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, dusimy 20 minut pod przykryciem.
- Pod koniec gotowania zaprawiamy sos śmietaną z mąką. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, hartujemy sosem z gotowania, dodajemy chrzan, mieszamy i wlewamy do mięsa. Krótko zagotowujemy.
- Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.