Fenomenalna wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem

Fenomenalna wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Absolutnie pyszna wątróbka w sosie dla prawdziwych smakoszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym z czosnkiem to sprytne danie dla zaradnych. W tym wydaniu wątróbka jest pyszna i soczysta. Pożywna potrawa w sam raz na obiad. 

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej, umytej i odsączonej

  • 75 ml sosu sojowego

  • 75 ml octu winnego

  • 75 ml wody

  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych

  • 1 średnia cebula, pokrojona w piórka

  • 2 listki laurowe

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać patelnię i dodać 2 łyżki oleju.

  • Dodać czosnek i smażyć do lekkiego zrumienienia. Zdjąć 1 łyżkę usmażonego czosnku do dekoracji.

  • Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do chwili, gdy się zeszkli i będzie miękka.

  • Dodać pokrojoną wątróbkę i liście laurowe. Dusić 2-4 minut.

  • Dodać ocet winny, sos sojowy i chili. Dusić przez 2 minuty. Dodać wodę i ponownie doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać cukier i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 10 minut.

  • Podawać posypane smażonym czosnkiem z ugotowanym ryżem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5