Ryba na parze pachnąca imbirem: przepis na dietetyczne danie świąteczne

2021-03-29
Ryba na parze pachnąca imbirem: przepis na dietetyczne danie świąteczne
Autor: thinkstockphotos.com Ryba na parze doskonale smakuje z odpowiednio dobranym delikatnym sosem
łatwy
25 min
4

Ryba przygotowana na parze, pachnąca imbirem to propozycja dla tych, którzy nie mogą się raczyć smażonymi lub pieczonymi rybami, a także dla odchudzających się. Jak przygotować smaczną rybę na parze?

Na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego sprawdzaj od czasu do czasu, czy potrawa już „doszła”. Zachowaj ostrożność! Parą łatwiej się oparzyć niż wrzącą wodą!

SKŁADNIKI

  • 4 filety z łososia lub dorsza (po 15 dag)
  • 4 cebule dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek (2,5 cm) kłącza imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • cytryna
  • koperek lub natka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Sos sojowy połącz z olejem sezamowym, obtocz w tym rybę.
  • Kawałki ryby ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Obłóż je cebulą i imbirem, gotuj na parze ok. 20 minut. Ryba jest gotowa, gdy bez trudu da się wbić wykałaczkę w jej najgrubszą część.
  • Podawaj z cząstkami cytryny, posiekaną zieleniną albo polaną delikatnym sosem cytrynowym.