Ryba na parze pachnąca imbirem: przepis na dietetyczne danie świąteczne

Ryba na parze pachnąca imbirem: przepis na dietetyczne danie świąteczne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ryba na parze doskonale smakuje z odpowiednio dobranym delikatnym sosem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryba przygotowana na parze, pachnąca imbirem to propozycja dla tych, którzy nie mogą się raczyć smażonymi lub pieczonymi rybami, a także dla odchudzających się. Jak przygotować smaczną rybę na parze?

Składniki

  • 4 filety z łososia lub dorsza (po 15 dag)

  • 4 cebule dymki

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • kawałek (2,5 cm) kłącza imbiru

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • cytryna

  • koperek lub natka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Sos sojowy połącz z olejem sezamowym, obtocz w tym rybę.

  • Kawałki ryby ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Obłóż je cebulą i imbirem, gotuj na parze ok. 20 minut. Ryba jest gotowa, gdy bez trudu da się wbić wykałaczkę w jej najgrubszą część.

  • Podawaj z cząstkami cytryny, posiekaną zieleniną albo polaną delikatnym sosem cytrynowym.

tip dnia

Na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego sprawdzaj od czasu do czasu, czy potrawa już „doszła”. Zachowaj ostrożność! Parą łatwiej się oparzyć niż wrzącą wodą!

Ocena: 0