Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Słodkie ziemniaki nadziewane mielonym mięsem to doskonałe danie główne lub przekąska. Możecie użyć więcej mięsa i nadziewać ziemniaki z naddatkiem. Można również posypać je startym serem, co zwiększa ich wartość odżywczą, ale także kaloryczność.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 słodkie ziemniaki, około 1 kg
- 1 pęczek cebuli ze szczypiorkiem
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować lub upiec. Naciąć wzdłuż skórkę i usunąć za pomocą łyżki nieco miąższu. Miąższ zachować.
- Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, cebulę i połowę szczypiorku smażyć do zeszklenia. Dodać mięso i czosnek, smażyć do zrumienia. Dodać posiekany miąższ ziemniaka. Przyprawić kminem, solą i pieprzem.
- Farszem napełnić ziemniaki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 20 minut.
- Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem.