Szandar z Borów Tucholskich: przepis na babkę ziemniaczaną [Żalno, Kuchenne Rewolucje]

Szandar z Borów Tucholskich: przepis na babkę ziemniaczaną [Żalno, Kuchenne rewolucje]
Autor: Shutterstock.com Szandar z Borów Tucholskich: przepis na babkę ziemniaczaną [Żalno, Kuchenne rewolucje]
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

"Restauracja w Borach Tucholskich" w finałowym odcinku 23. sezonu Kuchennych Rewolucji zostało całkowicie odmieniona przez Magdę Gessler. Zamiast nijakiego menu, powstała wyrafinowana kuchnia borowiacka, kuchnia rodem z Borów Tucholskich. Do mistrzowskiego strogonowa z piersi gęsi słynna restauratorka podała miejscowy specjał - szandar - wykwintą babkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem i ziołami. Wypróbujcie przepis na słynny regionalny szandar! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 250 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka smalcu do posmarowania formy lub foremek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i cebulę zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Odstawić na 15 minut, a następnie zlać nadmiar soku.
  • Do masy ziemniaczanej dodać jaja, zioła, sól i wymieszać.
  • Formę wysmarować smalcem, wyłożyć boczkiem pokrojonym w paski, wylać masę, na górę znowu położyć boczek. Można również pokroić boczek w kostkę i po prostu dodać do masy ziemniaczanej (tak jak na zdjęciu powyżej).
  • Piec około 60 min, w zależności od grubości. Podawać z sosem grzybowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz GALERIĘ: Magda Gessler - najlepsze przepisy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej