Szandar z Borów Tucholskich: przepis na babkę ziemniaczaną [Żalno, Kuchenne Rewolucje]
2021-12-09
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
"Restauracja w Borach Tucholskich" w finałowym odcinku 23. sezonu Kuchennych Rewolucji zostało całkowicie odmieniona przez Magdę Gessler. Zamiast nijakiego menu, powstała wyrafinowana kuchnia borowiacka, kuchnia rodem z Borów Tucholskich. Do mistrzowskiego strogonowa z piersi gęsi słynna restauratorka podała miejscowy specjał - szandar - wykwintą babkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem i ziołami. Wypróbujcie przepis na słynny regionalny szandar!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 250 g boczku wędzonego
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka smalcu do posmarowania formy lub foremek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Odstawić na 15 minut, a następnie zlać nadmiar soku.
- Do masy ziemniaczanej dodać jaja, zioła, sól i wymieszać.
- Formę wysmarować smalcem, wyłożyć boczkiem pokrojonym w paski, wylać masę, na górę znowu położyć boczek. Można również pokroić boczek w kostkę i po prostu dodać do masy ziemniaczanej (tak jak na zdjęciu powyżej).
- Piec około 60 min, w zależności od grubości. Podawać z sosem grzybowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?