Najsmaczniejsze roladki z piersi kurczaka - lepszych nie jedliście

Najsmaczniejsze roladki z piersi kurczaka - lepszych nie jedliście
Autor: Shutterstock.com Najsmaczniejsze roladki z piersi kurczaka - lepszych nie jedliście
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Roladki z piersi kurczaka to prosta, lecz szalenie efektowna potrawa. Rozbity, a następnie zrolowany sznycel z filetu drobiowego można nadziewać na milion sposobów. Wypróbujcie nadzienie z serka śmietankowego i czerwonej papryki. Będzie kolorowo i przepysznie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej na paseczki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • nitka bawełniana do owinięcia roladek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na plastry. Lekko rozbić je, aby wyrównać grubość. Przyprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem i papryką.
  • Każdy sznycel posmarować kremowym serkiem. Na każdym ułożyć po kilka paseczków papryki. Zwinać w zgrabną roladkę. Obwiązać nitką.
  • Roladki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony. 
  • Podawać ryżem, kasza lub makaronem. Nie zapominając o soczystej suróce. Smacznego! 
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zobacz naszą galerię: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej