Dynia: jaka do jedzenia, jaka do ozdoby? Jaką dynię kupić?

Dynia: jaka do jedzenia, jaka do ozdoby? Jaką dynię kupić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Odmian dyni jest kilkadziesiąt, a niektóre hoduje się wyłącznie dla ozdoby

Istnieje kilkadziesiąt odmian dyń. Wielkie, których waga może dochodzić do 600 kg, malutkie, żółte, zielone, białe, czerwone, pomarańczowe... Nie wszystkie nadają się do jedzenia. Niektóre hoduje się jedynie w celach ozdobnych. Sprawdź, które dynie przeznaczone są do jedzenia, a które do ozdoby.

Rodzaje dyń ozdobnych

Jednymi z najlepszych dyń ozdobnych są Big RockCharmantBaby PamBaby Bear. Mają one miękką skórkę i gruby miąższ, które umożliwiają łatwe rzeźbienie nawet najbardziej skomplikowanych kompozycji.

Dynie Orange SmoothieCotton Candy oraz Lumina, dzięki swojej gładkiej skórce, idealnie nadają się do malowania na nich wymyślonych wzorów. Dodatkowo dynie Orange Smoothie są jednymi z najlepszych dyń do przygotowywania potraw, więc jeśli pomalujemy je nietoksycznymi farbami lub flamastrami, będziemy mogli wykorzystać je później do obiadu lub deseru.

Innymi dyniami, które nadają się do wykonania z nich ozdób, są: Orange Magic, Cinderella, Turban, Full Moon, Lumina, Sunshine oraz Red Kuri.

Najlepsze dynie do jedzenia

Najlepszymi rodzajami dyń do przygotowania pumpkin pie są: Cinderella, Pink Banana, Sugar Pie oraz Blue Hubbard. Zupy przygotowywuje się zazwyczaj z dyń: Red Kuri, Kabocha i Butternut. Dobry farsz do pierogów i naleśników możemy uzyskać z dyń Acorn oraz Sweet Dumpling. Jako samodzielne dania najlepiej sprawdzają się pyszne dynie Carnival oraz Delicata. Natomiast najlepszą odmianą do chlebków, ciast i ciasteczek jest Sweet Meat.

Artykuły z tej kategorii