Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE uwodzi świeżym aromatem imbiru i pikantnym posmakiem chilli. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Składniki

  • 1/3 cebula

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

  • 200 ml bulionu drobiowego

  • 2 marchewki

  • 1/2 pomidora

  • 1/3 łyżeczki suszonej papryczki chili

  • 1/2 ząbka czosnku

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku

  • pieprz cayenne

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę posiekać. Marchew obrać i pokroić w talarki.

  • Cebulę zeszklić na maśle, dodać imbir  i dusić jeszcze 2 min. 

  • Przełożyć do garnka z bulionem, dodać marchew, pokrojonego w kostkę pomidora, przyprawy. 

  • Gotować jeszcze 15-20 minut, aż marchew zmięknie.

  • Wyjąć papryczkę i zmiksować na krem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5