Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa marchwiowo-imbirowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE uwodzi świeżym aromatem imbiru i pikantnym posmakiem chilli. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/3 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 pomidora
  • 1/3 łyżeczki suszonej papryczki chili
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać. Marchew obrać i pokroić w talarki.
  • Cebulę zeszklić na maśle, dodać imbir  i dusić jeszcze 2 min. 
  • Przełożyć do garnka z bulionem, dodać marchew, pokrojonego w kostkę pomidora, przyprawy. 
  • Gotować jeszcze 15-20 minut, aż marchew zmięknie.
  • Wyjąć papryczkę i zmiksować na krem.