Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl dietetycznie.
łatwy
30 min
4

Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE zachwyca rześkim aromatem cytryny. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 180 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ziemniak
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 plasterki papryczki chili
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • 1/2 łyżki oliwy/oleju
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę.
  • Na dnie garnka rozgrzać oliwę i dodać paprykę wraz ziemniakami i marchewką, skórką z cytryny, kurkumą oraz papryczką chili.
  • Dokładnie zamieszać i podsmażać na niewielkim ogniu przez kilka minut.
  • Po tym czasie do garnka wlać gorący bulion i gotować kolejne 10-15 minut.
  • Kiedy warzywa będą bardzo miękkie, zblendować wszystko na gładki krem.
  • Doprawić do smaku sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, solą oraz pieprzem.