Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl dietetycznie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa paprykowko-cytrynowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE zachwyca rześkim aromatem cytryny. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 180 kcal.

Składniki

  • 1/2 żółtej papryki

  • 1 ziemniak

  • 1/2 marchewki

  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • 2 plasterki papryczki chili

  • skórka otarta z 1/3 cytryny

  • 1/2 łyżki oliwy/oleju

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę.

  • Na dnie garnka rozgrzać oliwę i dodać paprykę wraz ziemniakami i marchewką, skórką z cytryny, kurkumą oraz papryczką chili.

  • Dokładnie zamieszać i podsmażać na niewielkim ogniu przez kilka minut.

  • Po tym czasie do garnka wlać gorący bulion i gotować kolejne 10-15 minut.

  • Kiedy warzywa będą bardzo miękkie, zblendować wszystko na gładki krem.

  • Doprawić do smaku sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, solą oraz pieprzem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5