Zapiekane jabłka z tapioką - przepis

Zapiekane jabłka z tapioką - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pieczone jabłka skąpane w aromatycznych przyprawach - palce lizać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłka zapiekane - odrobina cynamonu, wanilia i ten zapach pieczonych jabłek... To pyszny deser, który przy okazji mocno oddziałuje na zmysły. Podajemy przepis na jabłka zapiekane z tapioką.

Składniki

  • 4 jabłka

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 4-5 łyżek rodzynek

  • 2 łyżki tapioki (tapioka to kasza z manioku)

  • łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1/3 szklanki soku jabłkowego

  • 2-3 łyżki miodu

  • 2-3 łyżki masła lub margaryny

  • 3 łyżki maki pszennej

  • ¼ szklanki brązowego cukru

  • szklanka musli (użyj musli bez owoców – nie będą się przypalały podczas pieczenia)

  • szklanka jogurtu waniliowego (może być jogurt naturalny, ale warto wtedy dodać do niego kilka kropli ekstraktu waniliowego)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj tapiokę, cynamon, sok jabłkowy i miód. Odstaw, by tapioka zmiękła, co jakiś czas zamieszaj. 

  • Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki (najlepiej 0,5 cm). Skrop plasterki sokiem z cytryny i rozłóż w naczyniu do zapiekania (niezbyt dużym - 1,5 l będzie akurat).

  • Posmaruj je tapiokową masą i posyp rodzynkami. Musli, cukier, masło, mąkę i masło dokładnie wymieszaj. Pokryj tą masą jabłka w tapioce. 

  • Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz ok. 25 minut.

  • Zdejmij nakrycie i piecz jeszcze ok. 10 minut, aż wierzch zbrązowieje.

  • Po upieczeniu rozłóż „jabłkową zapiekankę” na talerze. Każdą porcje polej jogurtem. Podawaj na ciepło.

Ocena: 5